Netrénujte vytrvalostným spôsobom, nemá to taký význam ako si možno myslíte

01.09.2013 11:30

Základom každého poriadneho cvičenia, znižovania hmotnosti a zlepšovania kondície majú byť vraj vytrvalostné cvičenia (najmä beh, bicykel a iné). Tak znejú základné poučky a štandardné odporúčania pre všetkých. Vraj čím viac, tým lepšie a najlepšie takou rýchlosťou a počtom úderov srdca, pri ktorej sa ako zdroj energie používajú tuky (kardio zóna).

Časy sa menia a zaužívané "odborné" odporúčania taktiež prechádzajú ohňom pravdy. A pravda je taká, že príliš časté, dlhotrvajúce vytrvalostné cvičenia sú kontraproduktívne a zrýchľujú proces starnutia pretože akcelerujú oxidatívny stres vo vašom organizme. Ak si nebudete pri takomto type cvičenia dávať pozor na príjem bielkovín, môžete dokonca strácať to najcennejšie, čo na vašom tele máte - svaly. To znamená, že vôbec nemajú taký dobrý vplyv na znižovanie telesnej hmotnosti z tukov a je pravdepodobné, že zvýšia aj vašu chuť do jedla.

Najlepšou cestou, ako zlepšiť svoje zdravie, kondíciu a znížiť telesnú hmotnosť sú intervalové cvičenia. To vyzerá tak, že 30s pracujete naplno a ďalších 60s pomaly a tento interval striedate po dobu 15-20 minút. Zo štúdií sa zistilo, že ženy cvičiace 3x za týždeň po 20 minút intervalovým spôsobom, oproti ženám, ktoré cvičili štandardným vytrvalostným cvičením, schudli 3 krát viac tuku ako ostatné ženy.

Dôvodom je unikátna metabolická odozva. V tele po intervalovom tréningu sa tvoria chemické látky zvané katecholamíny, ktoré umožňujú spaľovať viac tuku z podkožia a vnútri vo svaloch. Najkrajší je na tom fakt, že spaľovanie tukov sa odohráva dlhé hodiny po cvičení a preto je efekt z takéhoto cvičenia oveľa výraznejší.

Ak nemáte dosť času a chcete maximalizovať vaše výsledky i snahu. Voľte vždy intervalový typ tréningu.