Po úraze alebo operácii

12.08.2013 20:21

Po úraze alebo operácii svoje telo nešetrite príliš

Stane sa to raz každému. Úraz po páde, zlomenina alebo problémy s kĺbmi a niekedy sa nevyhneme ani operáciám. Z vlastnej skúsenosti vám povieme, že robiť chyby ja viac ako bežné. Aké najväčšie chyby môžete urobiť ak vám stal úraz, alebo ste práve po operácii?

Šetriť svoje zranené miesto a nezaťažujete ho, pretože vás to bolí. Ak máte zranené / operované nohy, kráčate opatrne pri chôdzi (krívate) a do schodov vyšľapávať iba zdravou nohou. Zo stoličky, z auta, z postele i zo záchoda sa zdvíhať len na zdravej nohe, alebo vynechávate pohyb boľavou pažou. Myslíte si, že keď raz pominie bolesť, budete môcť vaše zranenú / operovanú partiu zaťažovať. Nosíte akékoľvek ortézy pre pocit bezpečia. Myslíte si, že zranené / operované partie už nikdy nebudú také ako pred tým. Bojíte sa, že ak by ste dané partie príliš zaťažovali, že ich "pokazíte". Domnievate sa, že vám pomôžu drahé farmaceutické prostriedky. Myslíte si, že najdôležitejšie je, aby vás daná partia prestala bolieť.

ŽIADNU z týchto uvedených chýb nerobte. 

Pochopte prosím princíp ktorý sa volá adaptácia na zaťaženie. Čím viac budete svoje zranené / operované partie zaťažovať, tým skôr si "vypijete kalich" vašej bolesti a o to skôr budete úplne uzdraví. Hovoríme však o operáciách, ktoré sa vzťahujú najmä na pohybový aparát (nie iné závažné operácie). Ak si predstavíte bolieť na 100% (pri ktorej už odpadávate), tak vaše zranené / operované partie musíte každý deň aspoň 30 minút systematicky zaťažovať až na 80% z maximálnej bolesti. A to je naozaj dosť bolestivé. Samozrejme robte to bezpečným, silovým spôsobom a bez rýchlych pohybov a svoje komplikácie konzultujte s lekárom a odborníkmi. Čím viac názorov zozbierate, tým väčšia pravdepodobnosť, že si poskladáte tú správnu odpoveď pre váš problém.

Hor sa do práce, nech už ste skutočne zdrav