Rada pre športujúcich - jedzte skutočné jedlo

01.09.2013 11:28

Športové nápoje, proteínové a energetické tyčinky alebo gély, nie sú ideálnou cestou, ako zlepšovať fyzické a kondičné vlastnosti. Vôbec nemusíte investovať do väčšiny športových produktov, radšej investujte do poriadneho domáceho jedla. Ak investovať chcete, vyberajte si produkty, ktoré neobsahujú žiadne sacharidy ani cukry.

Šport je úžasná vec a najlepší spôsob, ako vo svojom tele znižovať hladiny inzulínu. To je nesmierne dôležité, pretože zvýšená hladina inzulínu z dlhodobého hľadiska spôsobuje zvyšovanie tlaku a cholesterolu, diabetes, nadváhu až obezitu. Prečo by ste potom počas, alebo po cvičení mali do seba tlačiť doplnky výživy (energetické a proteínové tyčinky, gély, nápoje) alebo aj nesprávnu výživu (sladkosti, ovocie, cereálie, alebo iné sacharidy)? Chcete aby sa vám hladina inzulínu opäť zvyšovala, keďže už viete, že sacharidy zvyšujú hladinu inzulínu v krvi? Veď to by znamenalo zmarenie vašej dobrej snahy i vôle, ktorú ste cvičením preukázali.

Ak si chcete dopriať kvalitný doplnok výživy po cvičení (vhodný pre obe pohlavia), tak používajte výlučne aminokyseliny (ideálne BCAA), dostatočný pitný režim (čistá voda) a po cvičení sa nebojte ostať aj 30-60 minút hladný. Vďaka tomu sa bude enormne zvyšovať hladina rastového hormónu v krvi, čo vám pomôže rýchlejšie budovať svalovú hmotu, dramaticky zrýchliť regeneráciu a redukovať nadbytočný tuk.

Športujte a stravujte sa dobre i efektívne zároveň.